http://worldofwines.eu/naucte-se-jak-se-spravne-serviruje-sampanske/

Málokdo může říct, že je znalcem tohoto moku a že pozná každou odrůdu podle chuti. Být skutečným degustátorem, to je cesta velmi dlouhá a bez patřičné letité praxe prostě nemožná. A tak zkuste být třeba jen jeden den v jeho roli a vyzkoušet si na vlastní kůži ochutnávku několik různých typů toho lahodného révového moku. Většinou stačí člověku kolem 4  – 5 druhů, aby se začal těžko orientovat ve změti různých chutí a vůní. Je to tím, že soustředit se ve větším množství na jemná specifika pro laika opravdu není možné. V každé skleničce totiž velmi jemně rozlišujeme zhruba 4 základní chuťové vjemy: sladkost, slanost, kyselost i hořkost. A tak rozeznávat pravé chuti odrůd révového moku trvá mnoho let a praktických zkoušení mnoha rozličných druhů a hroznových odrůd.

Spojení lahodného nápoje s jídlem

Většina konzumentů lahodného révového nápoje ví, jak ideálně propojit chuť s tím, kterým jídlem. Protože právě chuťové pohárky nám diktují, jak se všechny ingredience krásně skloubí, anebo zjistíme, že jsme rozčarováni, tím, že vybraný hroznový nápoj k danému jídlu prostě nesedne. Vybírat totiž musíme pečlivě a vždy brát v potaz, že třeba slaná chuť zesiluje pocit hořkosti, nebo hořká umocňuje kyselou a sladká chuť zjemňuje kyselou, hořkou nebo slanou. Je to vlastně taková malá alchymie, se spoustou specifických znalostí, která vede výrobce alkoholového révového moku k dokonale vymazleným značkám nakonec oceněných odborníky. O víně platí, že s léty zraje k dokonalosti.

O víně se vedou dlouhé debaty
4 (80%)1
Posted in: Nezařazené.
Tagged: .
Last Modified: Duben 9, 2018